петък, 2 юни 2017 г.

Откриха вода на Марс


Резултат с изображение за откриха вода на марс

  Нови открития от апарата на НАСА Марс Риконисънс Орбитър  осигуряват най-силните доказателства досега, че на повърхността на червената планета днес има течаща вода. 
  Използвайки образния спектрометър на МРО, изследователите са засекли следи от хидратирани минерали на склоновете, където бяха наблюдавани мистериозни ивици. Тези тъмни ивици се появяват по склоновете на Марс през топлите сезони и изчезват през студените. Те се появяват на няколко локации на Марс, когато температурите са над -23 градуса по Целзий и изчезват при по-студени времена.


  Тези потоци надолу по склоновете познати като линии следващи наклона често са били свързвани с течаща вода. Хидратираните соли биха понижили точката на замръзване на течната луга, също както солта по пътищата тук на Земята кара снега и леда да се топят по-бързо. Учените смятат, че това е плитък подземен поток с достатъчно вода, дренираща се на повърхността за да обясни потъмняването.

  Наличието на течаща вода на Марс предполага много по-висок шанс за съществуването на живот там. Засега Земята е единствената планета, която познаваме с живот на нея. Тя се намира в зоната около Слънцето наречена "обитаема зона" - това е разстоянието от Слънцето, което позволява съществуването на течна вода. Както вече ни е известно, водата намираща се на Марс е основно в замръзнало или газообразно състояние или е складирана под повърхността. Ако организми съществуват на Марс, те по-вероятно биха обитавали стабилни подземни резервоари, вместо намиращата се в преходно състояние вода на повърхността. Разбира се все още е твърде рано да се заключи, че на Марс съществува живот - или че някога изобщо е съществувал.

Няма коментари:

Публикуване на коментар