сряда, 6 юни 2018 г.

Нови Хоризонти се събужда за историческо близко прелитане в пояса на Кайпер

Нови Хоризонти
 
  Космическият апарат на НАСА "Нови Хоризонти" е отново "буден" и подготвен за най-отдалечената планетарна среща в историята - близкото прелитане край обекта в пояса на Кайпер наречен Ултима Туле, което трябва да стане в първия ден на новата 2019 година.
  Движейки се през пояса на Кайпер на повече от 6 млрд километра от Земята, Нови Хоризонти беше в спестяваща ресурси хибернация от 21.12.2017 г. Радио сигнали потвърждаващи това, че Нови Хоризонти е извършил бордови компютърни команди за излизане от хибернация, са достигнали операциите на мисията в Лабораторията за приложна физика Джон Хопкинс в Лоурел, Мериленд в 2:12 сутринта източно време на 5-ти Юни.
  Мениджърът операции на мисията Алис Боуман докладва, че космическият апарат е в добро състояние и функционира нормално с всички системи върнали се онлайн както се е очаквало.
  През следващите 3 дни екипът ще събира навигационни данни (използвайки сигнали от Deep Space Network на НАСА) и ще изпрати първата от много команди до бордовите компютри на Нови Хоризонти за започване на подготовки за близкото прелитане край Ултима. Траещи около 2 месеца, тези подготовки включват ъпдейти на паметта, извличане на научни данни за пояса на Кайпер и серия от проверки на подсистеми и научни инструменти. През август екипът ще даде команда на Нови Хоризонти да започне отдалечено наблюдение на Ултима, изображения които ще помогнат на екипа да прецизира курса на космическия апарат за да осъществи близкото прелитане до обекта.
  "Нашият екип е вече навлязъл дълбоко в планирането и симулациите на нашето наближаващо близко прелитане на Ултима Туле и е въодушевен че Нови Хоризонти е отново в активно състояние за подготовката на операциите по близкото прелитане, която ще започне през късния август", казва главният изследовател на мисията Алън Стърн от Югозападния изследователски институт в Боулдър, Колорадо.
  Нови Хоризонти направи исторически полет край Плутон и неговите луни на 14-ти юли 2015, изпращайки към нас данни, които трансформираха нашите виждания за тези интригуващи светове близо до вътрешния край на пояса на Кайпер. От тогава Нови Хоризонти навлиза все по-дълбоко в този отдалечен регион, наблюдавайки други обекти от пояса на Кайпер и измервайки свойствата на хелиосферата докато се насочва към близкото прелитане на Ултима Туле - около 1,6 млрд километра отвъд Плутон - на 01.01.2019 г.
  Нови Хоризонти сега е на приблизително 262 млн километра от Ултима, приближавайки се с 1 223 420 км всеки ден. Можете да последвате Нови Хоризонти по неговия път на http://pluto.jhuapl.edu/Mission/Where-is-New-Horizons/index.php.
 
  На 5-ти юни 2018 Нови Хоризонти се намираше на около 6,1 млрд километра от Земята. От там - повече от 40 пъти разстоянието между Земята и Слънцето - радио сигнал изпратен от космическия апарат пътуващ със скоростта на светлината достига Земята 5 часа и 40 минути по-късно.
  165 дневната хибернация, която приключи на 4-ти юни беше втората от два такива периода на "почивки" преди близкото прелитане край Ултима Туле. Апаратът ще остане активен до края на 2020 година, след като е изпратил всички данни от контакта с Ултима обратно на Земята и е приключил останалите научни наблюдения на пояса на Кайпер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар