петък, 26 май 2017 г.

Слънчево изригване


   Минисателитът Проба-2 на Европейската Космическа Агенция, наблюдаващ Слънцето, показва последиците от случилото се на 18-ти Февруари 2014 година слънчево изригване, предизвикало т. нар. "изхвърляне на коронална маса".
   Заснето в 04:45 часа по Гринуич, малко повече от 3 часа след първоначалното изригване, изображението показва магнитното поле на Слънцето, което се свързва отново във формата на пръстени. Поглеждайки надолу и вляво от центъра на слънчевия диск, можете да видите ясно отличаващия се колан от пръстени.
   Короналните изхвърляния на маса са захранвани от енергията, съхранена в магнитното поле на короната на Слънцето. Тази енергия може да бъде освободена в процеса на възстановяване на връзката, при който противоположно ориентираните линии на полето са преконфигурирани в ново, по-отпуснато състояние. Тогава съхранената магнитна енергия се превръща в топлина и кинетична енергия, които са нужни за задвижването на огромните външни изригвания.
   Полетата, които при своето повторно свързване са се нагрели до десетки милиони градуса, след това се охлаждат до температури от около 1 милион градуса и са видими за SWAP камерата на Проба-2.
   Вторият сензор на Проба-2, LYRA, в същото време измерва интензивността на слънчевата енергия по време на слънчевото изригване. Двата инструмента са изработени за Европейската Космическа Агенция от Кралската обсерватория на Белгия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар