петък, 26 май 2017 г.

Избухване на звезди срещу чудовища


   Доминиращата фигура в средата на това ново изображение, заснето от космическия телескоп Хъбъл, е галактика позната като MCG-03-04-014. Тя принадлежи към клас от галактики наречени светещи инфрачервени галактики - галактики, които са невероятно ярки в инфрачервената част на спектъра.
   Този й статус, прави тази галактика част от интересен астрономически въпрос: избухване на звезди срещу чудовища, дебат по въпроса как тези галактики са захранвани. Защо те са толкова лъчисти в инфрачервения спектър? Дали е заради скорошно избухване на звезда или яростно "чудовище" черна дупка се спотайва в тяхната сърцевина? Или е комбинация от двете? Отговорът все още не е ясен.
   Това ново изображение на MCG-03-04-014 показва ярки искри от формирането на звезди пръснати из галактиката, с тъмни ленти от прах, помрачаващи част от ярката централна зона. Галактиката изглежда показва доказателства за разпадане. В горната част на галактиката можете да видите светли разкъсани ивици от звезди, докато долната част е гладка и заоблена. Този асиметричен вид предполага, че друг масивен обект "дърпа" галактиката и нарушава нейната симетрия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар