понеделник, 5 юни 2017 г.

Нови Хоризонти приближава Плутон

Charon and Pluto

  Космическият апарат Нови Хоризонти е на крачка от осъществяването на главната цел на мисията си - близкото прелитане край Плутон. То ще се осъществи на 14-ти юли в 14:49 ч. българско време, като сондата ще прелети край Плутон на разстояние от само 12500 км. Снимката по-горе представлява Плутон и неговата най-голяма луна Харон заснети от Нови Хоризонти на 11-ти юли от разстояние 3 млн. км.
  По време на близкото си прелитане мисията ще е в радиомълчание, тъй като ще е заета да прави снимки и да събира научни данни от планетата, вместо да излъчва към Земята. Тя ще направи над 150 екстремно детайлни снимки докато преминава край Плутон със скорост 49 600 км/ч. 
  От данните събрани до момента по време на приближаването на Плутон, мисията е успяла да определи точния размер на планетата - 2370 км в диаметър, което е малко по-голямо от досегашните изчисления. Новоизчисленият размер на Плутон означава, че плътността му е малко по-малка и съдържанието на лед във вътрешността му е малко по-голяма от досега смятаните. Също така най-ниският слой от атмосферата на Плутон, наречен тропосфера, е по-плитък от досега смятаното. Наблюденията на Нови Хоризонти на луната на Плутон - Харон, потвърждават досега изчислявания й размер от 1208 км. в диаметър.


  На друго изображение заснето на 11-ти юли се виждат линейни формирования, които може би са скали, както и кръгови форми, които може би са кратери от сблъсъци с метеорити. 
  Мисията вече е на по-малко от 1 милион км. от Плутон и скоро ще осъществи най-близкото прелитане до планетата и ще заснеме най-близките й кадри в историята. След това Нови Хоризонти ще продължи пътя си към външните части на Слънчевата система и може би ще посети някои от обектите в пояса на Кайпер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар