петък, 26 май 2017 г.

Открита е най-голямата структура във вселената

Резултат с изображение за LQG
  
Астрономите са открили най-голямата позната структура във вселената, куп от активни галактически ядра, който се простира на разстояние 4 милиарда светлинни години от край до край.
  Структурата е Голяма Група Квазари, колекция от галактически ядра с екстремно силно лъчение захранвани от централни супермасивни черни дупки. Според изследователите тази конкретна група е толкова огромна, че предизвиква модерната космологична теория.
  "Въпреки че е трудно да се проумеят мащабите на тази Голяма Група Квазари, можем да кажем съвсем определено, че това е най-голямата структура, която сме виждали в цялата вселена", казва в изявление водещият автор Роджър Клоувс от университета на централен Ланкашър в Англия. "Това е изключително вълнуващо, не на последно място, защото противоречи на нашето текущо разбиране за мащаба на вселената."
  Квазарите са най-ярките обекти във вселената. От десетилетия астрономите знаят, че те са склонни да образуват големи групи заедно, повечето от които са широки над 600 милиона светлинни години.

Резултат с изображение за LQG

  Но биещата всякакви рекорди група квазари, която Клоувс и неговият екип открили в данните събрани от Sloan Digital Sky Survey, е в друг мащаб като цяло. Новооткритата Голяма Група Квазари е съставена от 73 квазара и се простира на 1,6 милиарда светлинни години в повечето посоки, като в най-широката си част е с размер от 4 милиарда светлинни години. 
  За да поставим този умопомрачителен размер в перспектива, дискът на галактиката Млечен Път - домът на Земната Слънчева система - е широк около 100 000 светлинни години. А Млечният Път е отделен от своята най-близка съседна галактика, Андромеда, на около 2,5 милиона светлинни години. 
 Според изследователите новооткритата Голяма Група Квазари е толкова огромна, че всъщност теорията предвижда, че тя изобщо не би трябвало да съществува. Групата квазари изглежда, че нарушава широко приетото предположение за космологичния принцип, който гласи, че вселената в основната си степен е хомогенна, когато се погледне в значително едър мащаб.
  Изчисленията предполагат, че структури по-големи от около 1,2 милиарда светлинни години не би трябвало да съществуват, твърдят изследователите.
  "Нашият екип търси подобни случаи, които да добавят допълнителна тежест на това предизвикателство и ние ще продължим да изследваме този пленителен феномен", казва Клоувс. 
  Това проучване е публикувано на 11-ти Януари 2013 г. в месечните известия на Кралското Астрономическо Дружество.
  

Няма коментари:

Публикуване на коментар