петък, 26 май 2017 г.

Колко звезди има във вселената?

   Гледайки нощното небе, докато се намирате в някоя планина например, бихте могли да преброите с невъоръжено око вероятно няколко хиляди звезди. Но колко звезди всъщност има в нашата вселена?
   Нека започнем от нашата галактика Млечният път. Според астрономите тя е спирална галактика от среден размер, като разстоянието от единия до другия й край е около 120 000 светлинни години. Слънцето ни се намира на около 27 000 светлинни години от галактическия център в ръкава Орион. Учените твърдят, че Млечният път е дом на около 400 милиарда звезди от различен размер и яркост. Няколко от тях са гиганти, като Бетългюс или Ригел. Други са с по-среден размер, като нашето Слънце. А огромното множество в Млечния път са звезди червени джуджета - с малка маса и яркост многократно по-малка от тази на Слънцето.
   Има спирални галактики с повече от трилион звезди. Има и гигантски елиптични галактики със 100 трилиона звезди. Съществуват и малки галактики-джуджета, съдържащи с пъти по-малко звезди от нашата галактика.
   А колко галактики има във вселената?
   Благодарение на експеримента Hubble eXtreme Deep Field (XDF), през 2012 година от космическия телескоп Хъбъл е заснето изображение на тъмен регион от космическото небе, в което се виждат галактики отдалечени от нас на 13,2 милиарда светлинни години. Благодарение на него е изчислено, че наблюдаемата вселена съдържа поне 200 милиарда галактики.
   Ако умножим този брой галактики по броя на звездите в нашата средна по размер галактика получаваме цифрата от 8х10^22 звезди. Това е 8 последвано от 22 нули. Някои учени използват сравнението, че във вселената има повече звезди отколкото са песъчинките по всички плажове на Земята. Може и да е така. Възможно е и вселената да е безкрайна по размери и в нея да има безкраен брой звезди. Това все още никой учен по света не може да ви каже със сигурност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар