петък, 26 май 2017 г.

Има ли някъде там друга Земя?


   Планети извън Слънчевата система подобни на Земята - такива, които са способни да поддържат живот. Учените са в трескаво търсене на подобни светове, издирвайки отговора на един от най-важните въпроси, стоящи пред човечеството: "Сами ли сме?".
   През 2009 година НАСА изпратиха в космоса мисията Кеплер в търсене на подобни поддържащи живота планети. Само през първите 16 месеца от операцията, Кеплер откри 2326 потенциални планети. Астрономи от университета Бъркли в Калифорния и университета в Хавай, използвайки данни от космическия телескоп Кеплер, са изчислили, че има десетки милиарди земеподобни и може би обитаеми планети в нашата галактика Млечен път. Откритите планети не са наблюдавани директно, а съществуването им е доказано по косвен път. Телескопът Кеплер е фотографирал 150 000 звезди намиращи се в Млечния път по веднъж на всеки 30 минути в продължение на 4 години. Учените гледат за орбитиращи планети, които преминават между камерата и звездата, предизвиквайки лека промяна в яркостта на тази звезда. Анализирайки данните, астрономите казват, че са намерили 3000 планети кандидати.
   Астрономите са намалили бройката, като са се фокусирали само върху 42 000 звезди подобни на нашето Слънце или малко по-студени от него. Това е свело броя на планетите до 603. Но само 10 от тях са с размерите на Земята и се намират в т. нар. "Златна зона" , на точното разстояние от звездата и с подходяща температура за живота, какъвто го познаваме.
   До бройката от няколко милиарда възможни планети, учените са стигнали използвайки компютърен модел със заложени фалшиви планети в него, за да тестват верността на алгоритмите при изчисленията си. Тъй като при преброяването на екзопланетите, те не могат да "почукат" на всяка врата, след инжектирането на тези фалшиви планети и измерването на това колко всъщност са открили, може да се определи броят на реално съществуващите планети, които са пропуснали.
   Използвайки данните, астрономите са изчислили, че 22%  от звездите в Млечния път подобни на Слънцето имат планети подобни на Земята в техните "златни зони". При положение, че в галактиката има около 20 милиарда звезди подобни на нашето Слънце и част от тях може да имат повече от 1 земеподобна планета, излиза числото от няколко десетки милиарда планети в Млечния път, способни да поддържат живот. Все пак изследователите правят забележката, че въпреки че планетата се намира в обитаемата зона, тя все пак може да не е подходяща за поддържане на живот. Някои може да са твърде горещи поради тънка атмосфера, докато други може да са скалисти светове способни да задържат течна вода на повърхността си. Просто не знаем каква гама от типове планети и техните околни среди са подходящи за живот.
   Най-близките планети подобни на Земята може да са само на 12 светлинни години от нас. Това не е толкова малко разстояние, но на фона на размерите на Млечния път си е почти на една ръка разстояние от нас.
   Гледайки извън нашата галактика, в цялата вселена има още поне 200 милиарда галактики. Имайки предвид, че Млечният път е една типична за вселената галактика, може да се каже, че и в останалите галактики би трябвало да има десетки милиарди планети подобни на Земята. Тогава броят такива планети, във вселенски мащаб, става огромен - поне 2х10^20. Може би голяма част от тях са по-стари от Земята. Какъв ли е шансът да сме единствените живи разумни същества във вселената? А дали не е възможно на планета стара например 9 милиарда години, два пъти повече от Земята, да живеят напреднали цивилизации колонизирали цялата си галактика или дори поставили под свой контрол цялото време-пространство във вселената?

Няма коментари:

Публикуване на коментар