петък, 26 май 2017 г.

Шумерските астрономи

   Шумер е първата голяма човешка цивилизация възникнала през 4-то хилядолетие пр.н.е. на територията на Южна Месопотамия. Първоначално възникналите селища постепенно прерастват в независими градове-държави, воюващи помежду си. Всеки град е имал свой цар и свое божество. Най-големите такива градове-държави са Ериду, Нипур, Киш, Лагаш, Урук, Ур и Ума.
   Шумерите изобретяват 60-тичната система на изчислението и измерват времето с минути и часове, както това става и днес. Астрономическите им познания са били на много високо ниво. Открити са хиляди глинени таблици, съдържащи множество термини и астрономическа информация. В тях има таблици и математически формули за изчисление и предсказване на слънчевите затъмнения, фазите на Луната и траекторията, по която се движат планетите. Шумерите са измервали възхода и залеза на планетите и звездите по същата хелиоцентрична система, която използваме и днес. От тях датират и някои съвременни термини в астрономията, като зенит, хоризонт, оси на небесната сфера, полюси, еклиптика и т.н.
На тази снимка на шумерски цилиндричен печат се виждат изобразени 11 небесни тела или планети, около централно стоящото Слънце, което потвърждава, че шумерите са били наясно, че нашата Слънчева система е хелиоцентрична. Печатът също така показва, че освен броя на небесните тела в Слънчевата система, те са знаели и относителните им размери едно спрямо друго. Има и 12-то тяло, изобразено встрани от Слънчевата система. Това може да е планетата Нибиру.
   Както в повечето древни цивилизации, астрономията и тук е била практикувана повече като астрология. Астрономическите събития, независимо дали са случващите се всеки ден или са редки инциденти, са имали дълбоко религиозно значение за хората. Било е вярвано, че всички неща се случват поради някаква причина. Царе и благородници често са се облягали на предсказанията на своите астрономи и са живеели според техните съвети, тъй като очевидно те са можели да разбират вселената и да правят предсказания, базирани на техните наблюдения. Съзвездия като Лъв, Телец, Скорпион, Близнаци, Козирог и Стрелец са открити още от древните шумери между 2000-3000 година пр.н.е. Тези съзвездия имат митически корен, като историите за тях са често срещани в днешния западен свят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар