петък, 2 юни 2017 г.

Нови Хоризонти открива ледени равнини в "сърцето" на Плутон


Ледени равнини в "сърцето" на Плутон

 Последните данни получени от космическата сонда на НАСА Нови Хоризонти показват нова близка снимка на Плутон. На нея се вижда обширна, лишена от кратери равнина, която изглежда е не по-стара от 100 милиона години и все още бива оформяна от геологически процеси. Този замръзнал регион е северно от ледените планини на Плутон, централно-в ляво на сърцевидното формирование, наречено "регионът на Томбо", на името на откривателят на Плутон.
  Откриването на тези равнини надхвърля всички очаквания от преди близкото прелитане край планетата. Те са наречени "равнините Спутник" на името на първия изкуствен сателит. Равнината притежава начупена повърхност от разнообразни по форма сегменти с приблизителна дължина от по 20 километра обградени от плитки вдлъбнатини. 
  Учените имат две работни теории относно това как са се формирали сегментите. Нерегулярните сегменти могат да са резултат от контракцията на повърхностния материал, подобно на това, което се случва, когато калта изсъхне. Алтернативната теория е, че те може да са продукт на конвекция, подобно на изригването на лава. На Плутон конвекцията може да протича на повърхностния слой от въглероден моноксид, метан и азот подхранвана от лекото затопляне от вътрешността на Плутон. 
  Това изображение е било заснето, когато Нови Хоризонти е бил на 77 000 км, от Плутон и показва малки обекти с размер от по 1 километър. Учените от мисията ще разберат повече за тези мистериозни терени от стерео изображенията с по-висока резолюция, които Нови Хоризонти ще изтегли от своите дигитални записи и ще изпрати обратно към Земята през следващата година. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар