четвъртък, 25 май 2017 г.

Кипящата атмосфера на Сатурн


  Като цветна въртележка, породена от четка на художник потопена във вода, тази снимка от орбиталния апарат Касини показва прогресът на масивна буря на Сатурн. Бурята първоначално се е появила през Декември 2010 година, като тази снимка отразява как тя е изглеждала на 6-ти Март 2011 година.
   Главата на бурята е насочена наляво на снимката, където най-турбулентната активност е показана в бяло, но към центъра можете също да видите следа от вихъра в резултат на бурята.
Това изображение, центрирано около 0 градуса дължина и 35 градуса северна ширина, е с подсилени цветове, за да може да се разкрие сложният процес на времето на Сатурн. Белият цвят съответства на най-високите върхове в облака, но за човешкото око бурята ще изглежда по-скоро светла зона над жълт фон.
   Касини също така е наблюдавал температурата на бурята, показвайки рязък скок, когато енергията е била освободена в атмосферата.
   Бурята е пораснала толкова много, че на Земята лесно би покрила цяла Европа. Атмосферни смущения от такъв размер могат да бъдат очаквани веднъж на всяка обиколка на Сатурн около Слънцето, която трае 29 земни години. Все пак това конкретно явление изненада учените, случвайки се по време на пролетта в северното полукълбо, вместо през типично по-буреносното лято на Сатурн.
   Мисията Касини-Хюйгенс е съвместен проект на НАСА, ЕКА, и Италианската космическа агенция. Лабораторията за реактивно задвижване, подразделение на Калифорнийския технологичен институт в Пасадена, управлява мисията за Дирекцията за Научни Мисии на НАСА във Вашингтон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар