петък, 26 май 2017 г.

Мисията PLАTO - в търсене на екзопланети


   Базирана в космоса обсерватория за търсене на екзопланети (планети обикалящи около други звезди) - такава научна мисия ще бъде изпълнена от Европейската Космическа Агенция, стана ясно преди броени дни. Плановете са тя да бъде стартирана през 2024 година.
   Мисията PLATO - Planetary Transits and Oscillations of stars ( Планетарни транзити и трептения на звезди) беше избрана за изпълнение от научния програмен комитет на ЕКА, като част от своята програма Космическа Визия 2015-25.
   Мисията ще засегне 2 ключови теми от програмата Космическа Визия: какви са условията за образуване на планета и появата на живот и как работи Слънчевата система?
   PLATO ще наблюдава относително близки звезди, търсейки малки, редовни спадове в яркостта, предизвикани от преминаването на техните планети пред тях, като така те временно блокират една малка част от звездната светлина.
   Използвайки 34 отделни малки телескопа и камери, PLATO ще търси за планети обикалящи около близо 1 милион звезди пръснати по почти половината небе. Мисията също така ще изследва сеизмичната активност на звездите, позволявайки прецизно характеризиране на звездата приемник на откритата планета, включително нейните маса, радиус и възраст.
   Когато се комбинират с наземно-базирани наблюдения на радиалната скорост, измерванията на PLATO ще позволят да се изчислят масата и радиуса на планетата, а оттам и плътността, като така ще се осигури индикация за нейния състав.
   Мисията PLATO ще идентифицира и проучи хиляди екзопланетарни системи с акцент върху откриването и характеризирането както на планети с размерите на Земята, така и на супер-Земи, намиращи се в обитаемата зона на техните звезди - разстоянието от звездата, на което на повърхността на планетата може да съществува вода в течна форма. Откритията на тази мисия ще помогнат да разгледаме състава на Слънчевата система в контекста на други планетарни системи.
   PLATO ще бъде изстрелян на ракета Союз от европейския космодрум в Куру до 2024 година, за първоначална 6-годишна мисия. Той ще оперира от L2, виртуална точка в пространството на 1,5 милиона километра от Земята.

Няма коментари:

Публикуване на коментар